
Gillar du också granola?
Granola är ju något som blivit väldigt populärt på senare år och det är ju inte så konstigt för den lite mer krispiga varianten på müsli är ju en riktig tio poängare tycker jag.
Jag brukar bli extra glad när jag hittar en egengjord granola i frukostbuffén när jag bor på hotell.
Mitt hjärta tickar också lite extra när jag hittar en egenproducerad granola på kaféer och bagerier.
Vid vårt senaste besök i Stockholm var vi på Fabrique stenugnsbageri och wow!! Maria var i surdegs heaven. Där fanns hur mycket gott som helst och...de hade egen granola. 👍
För ett par år sedan började jag att göra min egen granola för jag tyckte inte att den butiksköpta var riktigt som jag ville ha den och tänkte.
Varför köpa färdig när man kan göra en egen?
Nu är den ett måste i vårt hushåll och jag gör ny kanske varannan vecka.
Granola kan man ju variera i det oändliga om man vill och man kan välja att ha i precis det man tycker om själv.
Jag brukar ha havregryn som bas.
Det finns massor av orsaker till att äta havregryn tex innehåller de massor av kolhydrater och vitaminer är kolesterol sänkande och innehåller massor av nyttiga fibrer för din tarm.
Eftersom jag nu har i alla fall dragit ner på glutenprodukter så letar jag hela tiden efter nya alternativ och......ja jag måste bara få berätta😊
Faktiskt har detta lett till något väldigt bra för jag har blivit mycket mer kreativ och mer villig att testa nya saker.
Det är väldigt kul och ofta blir jag så förvånad och tänker wow varför har jag inte gjort testat detta förut?
Det känns som en hel värld har öppnats för mig. En ny värld av färger smaker och texturer.
Låter det knasigt?😂 tanten har gått och blivit tokig😉
När jag läser ett recept kan jag bara inte låta bli att ändra i det.🤷♀️
Jag tänker hmmmmm🤔 undrar hur det skulle bli om jag lägger till den eller den ingrediensen? eller hur blir det om jag byter ut det här och lägger det här istället?
Om jag ska vara ärlig så har nog detta alltid funnits lite i mig men nu har det fullständigt exploderat.
Jag ser på saker på ett annat sätt nu så jag tror faktiskt att det kan vara riktigt bra att kliva ur sina gamla vanor och tänka utanför sin lilla box.
Någon som har en liknande erfarenhet?
Men nu var det ju granola jag skulle skriva om.😃
Jo som sagt så har jag bytt ut en del ingredienser i min granola och valt glutenfria alternativ och vet ni vad?
Jag tycker att den har blivit ännu godare😋
En ny favorit som jag bara måste tipsa om är ekologiska quinoapuffar.
Det är precis som det låter små gulliga puffar gjorda på quinoa.

Jag hittade dom genom ett recept av en annan favorit till mig nämligen
Hon har blivit lite av en ledstjärna till mig när det kommer till fermenterad mat eller Cultured food som det heter i USA.
Men jag ska berätta mer om henne i ett annat inlägg.😃
Quinoa puffarna är jättebra att ha till olika bars och på efterrätter och är dessutom rika på protein och fibrer och passar utmärkt i min granola.
Ibland har jag i hirsflingor som påminner lite om havregryn men är mindre de innehåller mycket mineraler samt vitamin B
Jag har i havrekärnor , kokoschips, och massor av olika nötter och frön.
Nötter och frö har jag alltid älskat och jag har aldrig brytt mig om när folk har sagt att de innehåller fett.
På senare tid har jag också insett att de inte bara innehåller massor av nyttiga vitaminer och mineraler utan också är fullpackade med fibrer och är väldigt bra för vår tarmflora.👍
Att de dessutom är en utmärkt proteinkälla gör dem ju inte direkt sämre heller.
Men för att få granolan så där riktigt krispig och god så måste man ju tillsätta lite vätska också och där har jag också börjat förändra.
Jag vill ju att granolan ska vara krispig och god och lite söt men jag vill ju också att den ska vara lite mera nyttig.
Så jag brukar värma lite vatten i en gryta och ha i lite honung eller kokossocker men bara lite så ett honung och socker smälter.
Honung gillar jag mest men kokossocker är inte så dumt heller man får dock inte överdosera för det är ju trots allt ett socker, även om den har ett lägre GI -värde och innehåller magnesium zink och järn plus en del nyttiga vitaminer också.
Till skillnad från raffinerat strösocker så är det i alla fall ett bättre alternativ.
Det är brunt i färgen och smakar lite knäckigt.
Har du inte testat det förut köp hem en påse Funkar utmärkt att baka med om man vill undvika strösocker.
Det går också jättebra bra att söta med mosad banan eller rivet äpple det blir jättegott i granolan.
Så brukar jag ha i kokosolja som har många goda effekter för hälsan.
Det blir säkert ett inlägg om kokosolja framöver för det är något som jag använder till mycket.
Och så kryddor som kanel kardemumma och ingefära.
Jag brukar blanda de torra ingredienserna i en stor skål och sedan häller jag på vätskan och ev mosad banan och rivet äpple och blandar om och och gör som en smuldeg av den.
Sedan lägger jag smulorna på en långpanna och strör över lite extra kryddor för här gillar vi kryddor.
Kanel kardemumma och ingefära är ju dessutom kryddor som gör magen glad.
Det är ju inte för intet som man man en gång började baka pepparkakor med dessa kryddor i.
Sedan bakar jag granolan på ca 175 grader i ca 35-40 minuter
Man måste röra ofta så den inte bränns.
När den är klar brukar jag låta den svalna innan jag tillsätter lite torkade bär och frukt
Aprikoser och tranbär är favoriter.
Jag skulle inte påstå att det är billigare att göra sin egen granola men den blir så mycket godare och nyttigare än den butiksköpta.❤️
