
När jag lägger ut det här receptet så finns det säkert någon som tycker att jag har helt fel men det är helt ok.
Var och en måste hitta sin metod och jag har hittat en som passar mig och jag hittade den när jag började följa Donna Schwenk.
Jag har ju berättat om henne tidigare min nya ledstjärna i livet😃
Med henne blev helt plötsligt något som jag tyckte verkade trist och besvärligt istället roligt lätt och coolt😎
Hade jag jag inte hittat hennes youtube klipp hade jag definitivt inte suttit här och skrivit en blogg det är jag helt säker på.
Så tack Donna!💗
Jag tänker därför tala om hur jag fermenterar grönsaker och jag börjar med Sauerkraut eller surkål som vi väl kallar det här i Sverige.
Jag har ju inte hållit på så länge och jag har testat att fermentera lite olika saker men jag har kommit på att surkål är väldigt tacksamt och kan varieras i det oändliga.
Till 1 burk Surkål behöver du följande:
1 glasburk med lock ca 1-1,5l eller två mindre burkar
(förslagsvis en konserveringsburk med gummiring men det går lika bra med en vanlig burk med lock )
1 stor skål att blanda kålen i
1 litet vitkålshuvud
2 tsk salt
(inget vanligt bordsalt med jod utan ett salt med mycket mineraler i som t ex himalayasalt, dödahavssalt eller atlantersalt.)
2 msk vassle från yoghurt eller kefir
( Det är enkelt häll bara lite yoghurt eller kefir i ett kaffefilter så har du vassle och och yoghurten blir som turkisk yoghurt😃 det går att utesluta men det kickar igång fermenteringen snabbare och det minskar risken för att det ska mögla.)
Filtrerat vatten
( Ja, jag vet😃 vad krångligt men en filterkanna är inte dyr och du kommer att ha nytta av den om du ska fortsätta med att fermentera och vanligt vatten ur kranen innehåller klor som hämmar fermenteringsprocessen . Ett tips är att du kan ha den när du ska brygga kaffe jag läste ett tips från en barista att kaffet blir extra gott med filtrerat vatten) Du kan välja att göra en vanlig neutral surkål och det är jättegott det med men du kan välja att tillsätta en smaksättning och det finns många olika t ex:riven färsk ingefära,rivet äpple,blåbär, lingon eller något annat du tycker om På det sättet kan du få en surkål som är efter din egen smak. Testa lite kryddor i som svartpeppar chili gurkmeja Våga prova dig fram det är jättekul!😃 Jag har en favorit med ingefära, ananas , gurkmeja och chili och jag har även gjort en Kimchi inspirerad med morötter vitlök chili. Så här gör du:
Riv vitkålen för hand eller i en matberedare och lägg i skålen blanda i det övriga du vill ha i tillsätt salt och vassle och blanda om ordentligt.
Lägg i allt i burken/burkarna (fyll inte för fullt för då är det risk att de svämmar över när fermenteringen kommer igång) och häll på det filtrerade vattnet så att det täcker grönsakerna.
Sätt på locket/locken och ställ burkarna i rumstemperatur lämpligen på diskbänken men inte i direkt sol i ca 6 dagar.
Efter ett par dagar kommer du att märka att det har börjat bubbla i dem.
Det är bra👌för det är ett tecken på att fermenterings processen är igång. Du kommer också se att grönsakerna flutit upp till ytan på burken.
Det är också ok då är det bara att öppna burken ( försiktigt för det kan pysa ordentligt) och trycka ner grönsakerna igen och stänga burken igen.
Upprepa detta ett par gånger det brukar räcka, vid behov fyll på med lite mer filtrerat vatten så att grönsakerna är helt täckta.
När 6 dagar gått är det klart och du kan ställa in burken/burkarna i kylskåpet.
Där klarar de sig i upp till 9 månader.
Det kommer att bli jättesmarrigt!😍
Lycka till💗
