
Du behöver dock köpa kefirgryn och det gör du lätt genom att beställa dem från en nätsida som heter gröntlevande.se
De säljer torkade kefirgryn som du aktiverar i lite mjölk sedan är du igång.
För själva fermenteringen som det heter behöver du följande.

En glasburk med lock gärna en sådan som man har för konservering med gummiring men en vanlig med lock funkar också.
- En sil
- En skål
- En slickepott
- Något i glas att förvara den färdiga kefiren i kylen i.
- Ev en visp
- Ekologisk röd mjölk

Är igentligen inte är några gryn utan en bakterie och jästkoloni ser lite ut som risgrynsgröt.
Lägg grynen i burken, häll på mjölken och låt burken stå i rumstemperatur i 12-24 tim.
Du kan ställa den på diskbänken bara inte i direkt sol.
Inne i ett köksskåp funkar också men inte bland livsmedel.

Kefiren är klar när den tjocknat och då är det bara att sila av den i en skål och röra lite med en slickepott och spara grynen för de går nämligen om man tar hand dem använda i evighet och förökar sig så att du kan ge bort dem till någon annan som vill göra kefir.
Jag brukar vispa ut min kefir lite så blir den slät och fin.
Ställ sedan in i kylen.
Kefiren kan vara lite tunn i början men jag lovar den blir tjockare med tiden.
Vill du pausa kefirtillverkningen så ställer du bara in grynen i burk med mjölk i kylen du måste dock tänka på att byta mjölk efter några dagar annars svälter de.
Det går också frysa grynen i lite mjölk om man vill pausa längre tid.
Det man ska tänka på är att grynen inte tål för hög värme så undvik att lägga dem i en skållhet burk som kommer direkt från diskmaskinen tex för då dör kulturen
Du kan med fördel undvika att diska fermenteringsburken för ofta så trivs grynen bättre.
Var lite försiktig och skölj noga när du diskar för grynen gillar inte diskmedel. De är ju trots allt bakterier även om snälla sådana.
Jag hoppas att detta var till hjälp om det är något du undrar över så svarar jag gärna på frågor.
Annars finns det fullt med små videoklipp på youtube med tips.
❤
