Suuuurdeg!!!!👌🙌😃

(null)

Nu har jag berĂ€ttat för er om mina vĂ€nner Kefir, Kombucha ,Vattenkefir och  SurkĂ„l  men jag har ju knappt ens nĂ€mnt nĂ„got som vĂ€l de flesta kĂ€nner till nĂ€mligen surdeg...👌😍

Bröd Àr ju nÄgot som mÀnniskan har bakat och Àtit i tusentals Är.
Formodligen var det sĂ„ att en skĂ„l med överbliven gröt blev stĂ„ende ett par dagar och bildade en bubblig surdegs start som kom att bli början till brödbaket.
LÄngt innan mÀnniskan började Àta spannmÄl sÄ bestod vÄr kost av rötter nötter frön och kött.
Man tror att man dĂ„ hade en mycket mer varierad tarmflora Ă€n vi har idag. 

Hur vet man det dĂ„?đŸ€”

Det har man kunnat se genom att studera de ursprungsbefolkningarna vi har kvar idag.
Vars tarmflora bestÄr av en lÄngt mer varierad flora Àn den vi har i vÀst vÀrlden har.

Tydligen började det hĂ€nda saker nĂ€r vi lade till spannmĂ„l till vĂ„r kost men man Ă„t inte sĂ„ mycket spannmĂ„l  i början som vi numera Ă€ter  och de spannmĂ„lssorterna sĂ„g inte heller ut som det genmodifierade sorter vi har idag som Ă€r framodlade för att bl a ge större skördar.

Det bröd man bakade var surdegsbröd och det var först pĂ„ 1800- talet som man kom att mer och mer baka med jĂ€st.
NĂ€r sedan de stora bagerierna tog över det mesta brödbaket pĂ„ 1940 talet sĂ„ tog jĂ€sten över helt för att det helt enkelt gĂ„r mycket fortare att producera bröd med jĂ€st Ă€n med surdeg.

I vĂ€stvĂ€rlden Ă€ter vi numera en mindre varierad kost med mycket spannmĂ„l och socker. 
En stor del av vĂ„r kost bestĂ„r ocksĂ„ av processade livsmedel. (  lĂ€s fabrikstillverkade ) 
Det forskas en hel del pĂ„ detta omrĂ„de numera och man tror att kosthĂ„llningen hos oss hĂ€r i vĂ€st vĂ€rlden Ă€r en anledningarna till att vĂ„r  tarmflora har utarmats och man börjar nu ocksĂ„ ana att detta har samband med mĂ„nga av de sjukdomar vi har idag.


Men kom till saken varför ska man baka med surdeg dĂ„? đŸ€š

(null)


Det Ă€r faktiskt mycket som skiljer sig pĂ„ bröd bakat pĂ„ jĂ€st och bröd bakat pĂ„ surdeg.
I fermenterings processen i surdegsbröd sÄ omvandlas glutenet i mjölet och gör det mer lÀttsmÀlt för vÄra magar.

Surdegen fÄr ocksÄ fram vitaminer och mineraler ur mjölet sÄ att vi kan tillgodogöra oss dem pÄ ett sÀtt som inte sker i bröd bakat pÄ jÀst.

SÄ surdegsbröd Àr dÀrför mer hÀlsosamt och skonsamt för vÄra kroppar och hjÀlper till att göra vÄra tarmbakterier glada.
Det Ă€r faktiskt toppen med surdeg!!😃

DĂ€rför vill jag slĂ„ ett extranslag för surdegsbröd som Ă€r det enda bröd som jag i alla fall jag bakar numera.
Förutom att det Àr mycket godare sÄ Àr det mer mÀttande och och snÀllare mot magen.
Ingen mer svullen mage hĂ€r lĂ€ngre👍

Men Ă€r det inte svĂ„rt och jobbigt att baka surdegsbröd?😏

Nej det Àr inte svÄrt eller jobbigt utan kul och spÀnnande.
Det krÀvs lite mer tid för jÀsning men det Àr bara att man mÄste planera lite mer.
Jag tycker faktiskt att det blir mer stressigt att baka med jÀst.

En deg med jÀst vÀntar inte ,den mÄste bakas ut annars blir den överjÀst och brödet sjunker ihop om man inte fÄr in plÄten i tid.
Ett surdegsbröd bakas ut och stĂ€lls för jĂ€sning och grĂ€ddas nĂ€r du har tid nĂ€sta dag.
Bra va?😃
DÀr gör inte en timme hit eller dit nÄgot.

Du behöver heller aldrig stĂ„ utan jĂ€smedel för du har alltid din surdegsstart hemma ( nĂ€r du har gjort den förstĂ„s och det Ă€r busenkelt!) Du bara tar fram den ur kylen och matar den med lite mjöl och vatten ett par timmar innan du ska baka nĂ€r den bubblar Ă€r klar att anvĂ€nda đŸ™Œ

Jag tÀnkte visa er hur enkelt det faktiskt Àr att göra en surdegsstart som du sen kan ha för alltid om du bara matar den dÄ och dÄ.

Jag har ocksĂ„ ett toppenbra och jĂ€tteenkelt! grundrecept pĂ„ ett surdegsbröd som jag tĂ€nker visa i mitt nĂ€sta inlĂ€gg😃

Jag hoppas ni vill vara med dĂ„đŸ™Œ
VĂ€lkomna tillbaka ❀

(null)














Kommentera inlÀgget hÀr:
Namn:   Kommentar:
Kom ihÄg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: