
Bröd Àr ju nÄgot som mÀnniskan har bakat och Àtit i tusentals Är.
Formodligen var det sÄ att en skÄl med överbliven gröt blev stÄende ett par dagar och bildade en bubblig surdegs start som kom att bli början till brödbaket.
LÄngt innan mÀnniskan började Àta spannmÄl sÄ bestod vÄr kost av rötter nötter frön och kött.
Man tror att man dÄ hade en mycket mer varierad tarmflora Àn vi har idag.
Hur vet man det dĂ„?đ€
Det har man kunnat se genom att studera de ursprungsbefolkningarna vi har kvar idag.
Vars tarmflora bestÄr av en lÄngt mer varierad flora Àn den vi har i vÀst vÀrlden har.
Tydligen började det hÀnda saker nÀr vi lade till spannmÄl till vÄr kost men man Ät inte sÄ mycket spannmÄl i början som vi numera Àter och de spannmÄlssorterna sÄg inte heller ut som det genmodifierade sorter vi har idag
som Àr framodlade för att bl a ge större skördar.
Det bröd man bakade var surdegsbröd och det var först pÄ 1800- talet som man kom att mer och mer baka med jÀst.
NÀr sedan de stora bagerierna tog över det mesta brödbaket pÄ 1940 talet sÄ tog jÀsten över helt för att det helt enkelt gÄr mycket fortare att producera bröd med jÀst Àn med surdeg.
I vÀstvÀrlden Àter vi numera en mindre varierad kost med mycket spannmÄl och socker.
En stor del av vÄr kost bestÄr ocksÄ av processade livsmedel. ( lÀs fabrikstillverkade )
Det forskas en hel del pÄ detta omrÄde numera och man tror att kosthÄllningen hos oss hÀr i vÀst vÀrlden Àr en anledningarna till att vÄr tarmflora har utarmats och man börjar nu ocksÄ ana att detta har samband med
mÄnga av de sjukdomar vi har idag.
Men kom till saken varför ska man baka med surdeg dĂ„? đ€š

Det Àr faktiskt mycket som skiljer sig pÄ bröd bakat pÄ jÀst och bröd bakat pÄ surdeg.
I fermenterings processen i surdegsbröd sÄ omvandlas glutenet i mjölet och gör det mer lÀttsmÀlt för vÄra magar.
Surdegen fÄr ocksÄ fram vitaminer och mineraler ur mjölet sÄ att vi kan tillgodogöra oss dem pÄ ett sÀtt som inte sker i bröd bakat pÄ jÀst.
SÄ surdegsbröd Àr dÀrför mer hÀlsosamt och skonsamt för vÄra kroppar och hjÀlper till att göra vÄra tarmbakterier glada.
Det Ă€r faktiskt toppen med surdeg!!đ
DÀrför vill jag slÄ ett extranslag för surdegsbröd som Àr det enda bröd som jag i alla fall jag bakar numera.
Förutom att det Àr mycket godare sÄ Àr det mer mÀttande och och snÀllare mot magen.
Ingen mer svullen mage hĂ€r lĂ€ngređ
Men Ă€r det inte svĂ„rt och jobbigt att baka surdegsbröd?đ
Nej det Àr inte svÄrt eller jobbigt utan kul och spÀnnande.
Det krÀvs lite mer tid för jÀsning men det Àr bara att man mÄste planera lite mer.
Jag tycker faktiskt att det blir mer stressigt att baka med jÀst.
En deg med jÀst vÀntar inte ,den mÄste bakas ut annars blir den överjÀst och brödet sjunker ihop om man inte fÄr in plÄten i tid.
Ett surdegsbröd bakas ut och stÀlls för jÀsning och grÀddas nÀr du har tid nÀsta dag.
Bra va?đ
DÀr gör inte en timme hit eller dit nÄgot.
Du behöver heller aldrig stÄ utan jÀsmedel för du har alltid din surdegsstart hemma ( nÀr du har gjort den förstÄs och det Àr busenkelt!) Du bara tar fram den ur kylen och matar den med lite mjöl och vatten ett par timmar innan du
ska baka nĂ€r den bubblar Ă€r klar att anvĂ€nda đ
Jag tÀnkte visa er hur enkelt det faktiskt Àr att göra en surdegsstart som du sen kan ha för alltid om du bara matar den dÄ och dÄ.
Jag har ocksĂ„ ett toppenbra och jĂ€tteenkelt! grundrecept pĂ„ ett surdegsbröd som jag tĂ€nker visa i mitt nĂ€sta inlĂ€ggđ
Jag hoppas ni vill vara med dĂ„đ
VĂ€lkomna tillbaka â€ïž
