
Banankaka och mjuk pepparkaka har alltid varit tvÄ av mina absoluta favoriter.
Det hÀr receptet Àr en kombo av bÄda som jag rörde ihop för ett tag sedan.
Den blev vÀldigt saftig med banan och zucchini i och tillsammans pepparkakskryddorna blev den en riktig hit tycker jag.
Jag har efter som jag försöker dra ner pÄ sött i min kost.
Experimenterat en del med olika typer av socker pÄ sistone och fastnat för kokossocker.
Det har en vÀldigt god och lite knÀckig smak och Àr dessutom inte lika söt som vanligt socker.
Kokossocker har ett lÄgt GI-vÀrde Àr vitamin och mineralrikt. Naturligtvis innehÄller det precis som vanligt socker ocksÄ kalorier.
Men triggar inte blodsockret pÄ samma sÀtt som vanligt socker. Toppen tycker jag och Àr enligt mig bland de bÀsta sötningarna som jag har kunnat hitta ute i affÀrerna.
SÄ i detta recept har jag valt att anvÀnda kokossocker men det Àr naturligtvis fritt att anvÀnda vilket socker man vill.
Dessutom har lagt till min favorit kefir i receptet för att fÄ till en liten balans i sötman i kakan.
Hitta tips och recept om hur du gör din egen kefir pÄ min webbsida mariasfeelinggood.se
Fil och yoghurt Àr nÄgot jag brukar ha med i mina mjuka pepparkakor och det funkar alltid toppenfint tycker jag.
Du behöver alltsÄ...
- 2 ekologiska Àgg
- 2 dl kokossocker
- 1 -2 bananer
- 2 dl riven zucchini
- 1 krm havssalt
- 3 dl ekologiskt stenmalet vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 msk kanel
- 1 tsk kardemumma
- 1 tsk ingefÀra
- 75 gr smÀlt smör + lite till formen
- 1 dl kefir eller yoghurt
- Skorpmjöl eller kokosflingor
SmÀlt smöret och smörj och strö skorpmjöl/kokosflingor i formen.
Blanda mjöl bakpulver salt och kryddor
Riv zucchinin och pressa ur sÄ mycket vÀtska som möjligt annars kan kakan bli för blöt och mosa bananen.
Vispa Àgg och socker pösigt och blanda försiktigt och vÀxelvis ner mjölblandningen kefir/yoghurt smÀlt smör banan och zucchini och rör till en slÀt smet.
HÀll smeten i den smorda bröade formen.
GrÀdda i ca 40-45 min i 175 grader.
KÀnn med en provsticka kakan ska vara lite saftig och inte bli för torr.
Det gÄr sÀkert lika bra att fördela smeten i muffinsformar ocksÄ istÀllet om man hellre vill det.
Ett tips Ă€r att servera kakan med en klick vaniljyoghurt till đ.
Blanda turkisk yoghurt med lite lönnsirap och vaniljpulver.
Jag tycker sjÀlv att det blir vÀldigt frÀscht och gott med lite syrligt ihop med den mjuka lite söta kakan.
Hoppas ni kommer att uppskatta receptet och kakan.
Lycka till â€ïž
Mumsđđ