Din bästa vän och immunförsvarare Saurkraut/Surkål

 
 
Influensa spruta i all ära men visste du att du själv kan hjälpa till att skydda din kropp mot flunsan genom att tillföra kroppen probiotika?
 
Jo för ditt immunförsvar byggs upp av en armé av bakterier i din tarm.
Varje dag jobbar de hårt där nere för att hålla dig frisk och kry.
Visst är det fantastiskt?😃
Men för att dina små hjältar där nere i tarmen ska må riktigt bra och bli fler så är det en god idé att äta probiotisk mat.
 
Probiotisk mat är fullpackad med snälla magbakterier och är special designad för att bakterierna ska kunna sig ner i din mage för att slutligen kolonisera din tarm.
Låter det lite läskigt?😱
 
Men det är faktiskt jättebra! 😃
För väl där nere i din tarm är dom som en special styrka med ett mission att hjälpa dig att smälta maten du ätit t ex och de hjälper även till att fixa till vitaminer och mineraler till dig som är viktiga  byggstenar i din kropp.
De har också del i att det bildas hormoner, faktum är att 95 % av hormonerna i din kropp bildas i din tarm.
Det är inte för intet som tarmen kallas för den andra hjärnan för det finns faktiskt en kanal från tarmen till din hjärna som heter vagusnerven.
Men de här små rackarna har ju även den tuffa uppgiften att försvara din kropp mot invaderande baciller så det är viktigt att vi tar hand om dem och det är då som probiotikan kommer in i bilden.
 
Probiotisk mat eller fermenterad mat innehåller förutom nyttiga bakterier dessutom massor av mineraler och vitaminer som också boostar ditt immunförsvar.
Jag kommer att presentera denna lilla goding närmare i ett eget inlägg men jag vill ändå passa på att så här i förväg slå ett litet slag för ett ferment som är extra bra för virusbekämpning och det är mjölksyrade grönsaker. (null)
 
 
Jag tänker dela med mig av ett enkelt recept på saurkraut eller surkål  i ett inlägg snart som är jättegod , fullpackad med c vitaminer och som är toppen för att boosta ditt immunförsvar.
Den innehåller dessutom massor av fibrer och  som jag ju berättat förut är det ju något som bakterierna i tarmen älskar!❤️
Det räcker faktiskt med att äta en ynka matsked om dagen för så kraftfull är den och man kan till och med bara dricka spadet om man vill.
 
Den ska visst funka toppen mot maginfluensa också och kan återställa din tarmflora efter en antibiotika kur.
Antibiotika kurer har ju den nackdelen att de inte bara dödar bakterierna de är avsedda att döda utan tyvärr så ryker även de snälla bakterierna med på köpet.
 
Förutom allt annat som händer i kroppen när våra små hjälpare i tarmen raderas ut Så blir du ju då väldigt känslig mot nya infektioner.
 
Men inga problem 😃 Med en burk med Sauerkraut i kylen kan du snabbt rätta till det.👍
När du du väl har tillverkat den och den fermenterat klart vilket tar ca 6-7dagar i rumstemperatur så håller den upp till 9 månader i kylskåpet.
 
En annan sorts mjölksyrat som blivit populär i Sverige på sistone är kimchi.
Kimchi kommer från Korea och man kan säga att det är Koreas svar på Saurkraut eller surkål fast en lite eldigare variant.
Det finns lite olika recept på kimchi men grundreceptet brukar oftast bland annat innehålla spetskål ,vitlök och chili pasta.
Det sägs att när fågelinfluensan florerade i Asien så klarade sig Korea och det ska visst ha varit tack vare kimchin.
I Korea äter man nämligen mycket kimchi och  brukar säga att varje koreansk familj har sin egen unika kimchi.
Hmmm...kanske jag kan slänga in ett recept på kimchi också här på bloggen..vi får se..
 
Så jag hoppas att du snart vill titta in på min blogg och kolla på mitt receptinlägg så  att du liksom jag har lite sauerkraut i kylen nu när influensa tiden är här.❤️
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: